In 2007 werd mijn wagen weggesleept. Ik stond blijkbaar geparkeerd op een parkeerplaats (langs de openbare weg) waar zo'n tijdelijke parkeerverbod-borden waren geplaatst, bv als er een verhuis is en er moet een verhuiswagen kunnen staan ofzo. Toen ik mijn wagen daar parkeerde, heb ik geen zulke borden gezien. Volgens mij stonden die er (nog) niet ... .
Ik kreeg later een factuur van de takeldiensten (van Stad Gent) , maar betaalde ze dus niet omdat ik vond dat ik onterecht was getakeld. Aanmaning gehad, opnieuw niet betaald.
In april van dit jaar (2010) vind ik een dagvaarding in de brievenbus, dat ik voor het vredegerecht moet komen. Ik heb deze dagvaarding niet afgetekend ; ze zat gewoon bij mij in de bus. Ik heb ook geen aangetekend schrijven ontvangen (al beweert de gerechtsdeurwaarder nu via mail dat hij die wel heeft verstuurd) . Ik ben niet gegaan naar 't vredegerecht, maar dus wel veroordeeld, op 26 april.
Rond 15 mei kreeg ik papieren dat ik moet betalen, 500 EUR ofzo : 250 EUR takelkosten plus nog eens zoveel gerechtskosten en zo. Ik mailde de gerechtsdeurwaarder dat ik niet akkoord was om te betalen, omdat a) ik niet akkoord ben met het wegtakelen op zich, dat was volgens mij ten onrechte want ik zag geen borden staan. b) omdat ik werd veroordeeld zonder er persoonlijk van op de hoogte te zijn gesteld. De deurwaarder zegt nu dat ik langs moet gaan, verzet aantekenen en daarvoor 'provisiekosten' betalen ... of een advocaat moet inschakelen (wat mij natuurlijk ook geld zal kosten) .
- Bij een veroordeling voor de vrederechter, welke kansen tot beroep heb ik ? Kan ik niet-akkoord gaan met dat vonnis ? Kost mij dat geld ?
- Klopt het dat ik moet betalen voor een vonnis dat volgens mij onterecht is ??
- Kan men mij zomaar veroordelen zonder dat ik enig document heb afgetekend, waarop staat dat ik voor de vrederechter moet komen ?
- Indien ik gewoon niet betaal, welk risico loop ik dan (in de praktijk) ?