verschil tussen een verblijfsadres en een domicilieringsadre

Gratje
Topic Starter
Berichten: 1

verschil tussen een verblijfsadres en een domicilieringsadre

#1 , 06 jul 2010 10:55

Ik had graag eens geweten of er een verschil is tussen een domicilieringsadres en een verblijfsadres.Een vriend van ons woont op de camping. Op de vraag waar hij dan zijn domicilieringsadres heeft, krijg ik als antwoord, dat men dat niet meer nodig heeft.Dat een verblijfsadres wettelijk is en dat hij zijn adres op de camping heeft met een postbus voor zijn post op te halen. Is zoiets wel wettelijk en kan dat allemaal? Hartelijk dank voor jullie eerlijke antwoord

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 06 jul 2010 17:42

Zijn hoofdverblijfplaats zoals het in de bevolkingsregisters staat is op de camping en hij haalt alleen zijn post daar op? Neen, dat is niet wettelijk. Je zou de wijkagent kunnen contacteren om dit te melden.
Hoofdverblijfplaats = De hoofdverblijfplaats is de plaats waar de leden van een huishouden dat uit verscheidene personen is samengesteld gewoonlijk leven, ongeacht of die personen al dan niet door verwantschap verbonden zijn, of de plaats waar een alleenstaande gewoonlijk leeft. (art. 3 Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen)
Verblijfplaats = De plaats waar een persoon effectief woont zonder dat hij het inzicht heeft op dit plaats zijn rechten uit te oefenen en zijn verplichtingen na te komen.

Franciscus
Berichten: 39723
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 jul 2010 17:59

Je kan maar op één plaats ingeschreven staan in het rijksregister.
Die plaats moet een woning zijn (huis of appartement)
Campings (vallen onder het campingdecreet = geen permanente woning) en kunnen NOOIT dienen als plaats waar men wettelijk kan ingeschreven zijn.

Waar je in werkelijkheid verblijft dat is een ander paar mouwen.
Op de site is hier al aardig wat over geschreven.
In een aantal gelimiteerde gevallen - vb veel verblijvende in buitenland kan men wel een referentieadres hebben -- zo was een bekende moderne schilder die in Frankrijk verbleef met referentieadres ingeschreven bij iemand achter onze hoek.

Daarbij komt dat ook al is het een onbewoonbaar pand de gemeente de inschijving niet zomaar kan weigeren.
Contradictie : ene wetgeving zegt een woning moet aan voorwaarden voldoen andere wetgeving zegt gemeente mag niet weigeren. Het is dus steeds een rechter die zal beslissen.
(dat is een van de redenen dat huisjesmelkers zo sterk staan omdat zij alles uit de kast kunnen halen om toch een inschrijving af te dwingen - in beroep / cassatie verliezen ze meestal wel)
De plaats waar je verblijft is je woning die beschermd wordt door de grondwet - qua huiszoekingsbevelen enz.
Hier dus ook dus niet de hotelkamer van de toerist maar wel een hotelkamer die iemand voor een lange periode huurt vb een manager die enkele maanden hier verblijft.

Edoch uw officiële post komt op uw domicilie aan en wordt geacht ontvangen te zijn ook al ga je ze nooit ophalen.
Dus ook dagvaardigingen en betekeningen vonnissen.
Wanneer de kwartierinspecteur u daar niet kan aantreffen - gaat hij u ambtelijk schrappen ( voorstel tot) college/gemeenteraad beslist na 6 maanden.
Dan begint de miserie natuurlijk helemaal - want dan krijg je geen post meer en na x tijd vervalt ook uw SIS kaart.
In ziekenhuizen krijg je dan nog enkel een plakkertje om zo te zeggen anders is het voorschot betalen alvorens men iets doet.
U betaalt dan steeds de volle pot - ook andere uitkeringen komen te vervallen.

Reclame

Terug naar “Archief”