aanpassen huwelijkscontract of niet

redak
Topic Starter
Berichten: 207

aanpassen huwelijkscontract of niet

#1 , 12 jul 2010 21:09

situatie : 2 ouders getrouwd onder het stelsel "langst leef al", met 2 kinderen (ouder dan 30 jaar). Bij 1 ouder werd er een ongeneeselijke ziekte vastgesteld. Ouders bezitten 1 woning en spaargeld.

Is het aan te raden om het huwelijkscontract aan te passen voor het overlijden van die ouder om zo successierechten uit te sparen ? En zo ja, hoe het best laten aanpassen ?

Dank bij voorbaat

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 14 jul 2010 21:15

In een gemeenschappelijk stelsel zoals het wettelijk stelsel is deze formule ' langst leeft ,al heeft' af te raden als er kinderen zijn.
Hoe huidig systeem aanpassen?
1. De formule 'langst leeft ,al heeft' laten schrappen en de wettelijke verdeling laten spelen. De kinderen bekomen de blote eigendom op het deel van de overleden ouder , terwijl de overlevende echtgenoot het vruchtgebruik bekomt. De successierechten zijn hier verdeeld over meerdere hoofden.
2. Het optimaliseren van 'langst leeft,al heeft' met de zgn. sterfhuisclausule.
"Alle gemeenschappelijke goederen zijn bij het einde van dit huwelijk eigendom van XXXX ( de gezonde partner)."
Deze heeft dan alles uit de gemeenschap zonder successierechten. Bij het overlijden van deze tweede ouder zijn de successierechten dan wel vrij hoog , want nog veel meer te verdelen over minder hoofden.
Ook op te merken dat deze clausule ook in de andere richting werkt . Vb als de gezonde partner toch onverwacht overlijdt , zijn er successierechten te betalen op alles, want de overledene had alles.
Beide mogelijkheden zijn te doen via notariële akte : bespreek één en ander met een notaris.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”