Hier komt ie:
- A woont feitelijk samen met B, kriigen kinderen, kopen onroerend goed, gaan uit elkaar.
- A betaalt onroerend goed verder af en onderhoudt het.
- B verhuist. Onroerend goed blijft voorlopig even in onverdeeldheid (tot later voor uitkoop door A)
- A trouwt (wettelijk stelsel) met C.
- A en C betalen samen de hypoth.lening onroerend goed af (50/50) onderhouden het samen, betalen belastingen, verzekeringen etc...
Want A kan deze financiele lasten niet alleen dragen voor langere periode. Verdeling goed is voor de volgende jaren technisch nog niet mogelijk.
Stel dat A overlijdt voordat het goed is uitgekocht (door A en C samen), moet C het goed verlaten (ondanks dat dit gezinswoning was)?
Mijn mening: ja, C moet de woning verlaten, want C is geen eigenaar van het goed (misschien wel vruchtgebruiker door huwelijk?) , B is wél eigenaar van het goed, en de kinderen (A+B) zijn naakte eigenaar. Vermits er een andere eigenaar in het spel is, kan vruchtgebruik C technisch niet gelden. (B kan eisen het goed te willen bewonen en is geen vruchtgebruikvergoeding verschuldigd aan C)
Wat met de afbetalingen (hypoth. lening) door C voor het goed (van A+B), kunnen die gerekupereerd worden door C, indien goed in onverdeeldheid bleef :
- in geval van overlijden A
- in geval van scheiding (A + C)
Mijn mening: in geval van scheiding (A+C) kan C de gestorte gelden ivm de lening voor het goed van A terugvorderen (verrijking van de persoonlijke goederen A met gelden uit de gemeenschap A+C)
In geval van overlijden van A, kan C niets vorderen tov B. Want tussen B en C bestaat geen akkoord mbt afbetalingen. Enkel een akkoord tussen A en B.
Mijn voorstel was: breng het (eigen gedeelte ) van het onroerend goed van A in de gemeenschap van goederen van A en C (notariele akte):
- zo komen door C betaalde sommen voor de lening ook C ten goede (ze betalen samen verder hun goed af)
- zo is het het woonrecht&vruchtgebruik van C ook beschermd in geval van overlijden A.
Wat denken jullie? Deskundigen gaven niet echt verhelderende adviezen in dit geval. (wreven beetje met handen in het haar...

Heeft iemand een gelijkaardig praktijkvoorbeeld met mogelijke oplossing? En wat vinden jullie van mijn voorstel?
Weet het...dit is een hééle boterham...