Notariskosten, wie hoest wat op ?

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

Notariskosten, wie hoest wat op ?

#1 , 29 jul 2010 22:57

Hallo iedereen,
Ik schets even, zo beknopt mogelijk, de situatie.
Mijn ex-man is overleden. Nu zijn moeder komt te sterven moet mijn zoon ipv zijn vader successierechten betalen op haar deel van het huis, samen met zijn oom en tante. De opa heeft vruchtgebruik en dient dus niets te betalen. Successierechten netjes betaald maar vandaag een brief in de bus met de globale notariskost. Opa stelt voor elk een vierde te betalen. Maar hoe moet het eigenlijk ? Ben ik in naam van mijn zoon dan verplicht 1/4 van die som op te hoesten ? Als ik het goed begrepen heb kan je je om die kost te beperken vooraf informeren en op basis daarvan een notaris kiezen maar wat dat betreft hebben wij helemaal niets in de pap te brokken gehad. Kan iemand mij hierover informeren ? Moet ik echt een vierde van de notariskost betalen of kan ik het beperken tot hoe de successierechten werden berekend, namelijk een derde van de helft ?
Er werd ook geen rekening gehouden met een vermindering, terwijl mijn zoon nog geen 21 jaar is ...wat de berekening van de successierechten betreft. Zou niet gelden voor kleinkinderen. Ook niet als de zoon de plaats van de vader inneemt ? Alvast bedankt. Wat zeg ik ? Heel erg bedankt !!!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Creatief
Berichten: 2521

#2 , 30 jul 2010 09:42

Indien je zoon - 18 jaar is, dan wordt hij bij de minderjarigen beschouwd en krijgt hij vermindering van de SRR.
De overige vragen laat ik liever over aan forumleden, die hier meer kennis over hebben.

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#3 , 30 jul 2010 11:26

Zoon is 20. Eerst zei de notaris dat het verschil, wat successierechten betreft, peanuts was en vond ie dat hij er geen rekening moest mee houden. Ik liet niet los (waarom meer betalen als er een wet is die zegt ...) en kreeg uiteindelijk bevestiging dat ik minder moest betalen. Groot was mijn verontwaardiging toen ik de brief met het te betalen bedrag aankreeg, brief waaruit bleek dat er totaal geen rekening werd gehouden met wat de notaris even voordien telefonisch bevestigde, zonder uitleg. Weer telefoontje naar de notaris waarop ik redelijk droog te horen kreeg dat het niet van toepassing was voor kleinkinderen... Gelukkig is de notaris de specialist !

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 30 jul 2010 14:31

Ik vind dat dergelijke notariskosten moeten betaald worden uit de gelden die deel uitmaken van de erfenis. Na alle betalingen , zoals SRR en notariskosten , kan tot de wettelijke verdeling overgegaan worden.

Ik heb het hier nog gezegd. De kosten die notarissen mogen aanrekenen voor een aangifte en verdeling van nalatenschazp zijn niet in de verhouding tot het geleverde werk , maar afhankelijk van de ingevulde getallen.
Daarom : best op voorhand en bedrag afspreken met de notaris.

Weet ook dat veel aangiftes kunnen gebeuren zonder tussenkomst van een notaris.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#5 , 30 jul 2010 14:40

Niet in verhouding indeed. :?

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#6 , 30 jul 2010 14:42

En wat dat afspreken betreft. Ex-schoonfamilie vroeg onze mening niet maar wij moeten nu wel gewoon betalen ?

Creatief
Berichten: 2521

#7 , 30 jul 2010 15:39

Je zoon was dus 20 jaar! Hij was niet minderjarig en kreeg daarom geen vermindering.

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#8 , 30 jul 2010 18:17

Sorry Creatief , maar er is een vermindering aan SR van 75 € per jaar onder de 21 jaar. Heeft niets te maken met meerderjarigheid.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Creatief
Berichten: 2521

#9 , 30 jul 2010 19:08

Uhm, dat wist ik niet.

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#10 , 30 jul 2010 19:19

Dat is nu net wat ik op 't net had gevonden. Notaris vond me duidelijk moeilijk doen, wauwelde wat tegen de ex-schoonfamilie dat het om een belachelijk verschil ging maar gaf uiteindelijk toe dat ik gelijk had om er dan alsnog geen rekening mee te houden ?! Als je dan vraagt waarom er geen rekening mee werd gehouden krijg je ineens de uitleg dat die mindering niet mag toegepast worden wegens kleinkind ... Geen sorry mevrouw, maar ... Nada. Anyways, successierechten zonder vermindering werden intussen betaald. Moest voor 28 juli !
Ik vind het nu alleen ferm dat we een notaris moeten betalen die we niet zelf gekozen hebben, duidelijk niet erg goed is in zijn vak, nog nooit gehoord heeft van excuses en terwijl nog eens flink doorrekend ook.
Uit zijn brief (dure brief) kan ik ook niet opmaken wat er nu juist van mij verwacht wordt. Brief werd verstuurd naar 4 mensen met vermelding van een globale som. Moet ik nu gaan keuvelen met de ex-schoonfamilie en zien wie wat voor zijn rekening neemt ? Allez !

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#11 , 30 jul 2010 19:38

@ wanton
er zijn nog geen gelden die deel uitmaken van de erfenis, de opa leeft nog en woont nog in het huis ...

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#12 , 30 jul 2010 22:55

Anomalie ,

waren er echt geen gelden in dat huwelijk meer aanwezig? De helft van de gelden zijn van grootmoeder en zitten ook in de erfenis. Daar moeten ook successierechten op betaald worden. Waarschijnlijk worden die niet verdeeld maar blijven gewoon op naam van grootvader. Dit is een volgende fout. Met die gelden worden normaal de successierechten en notariskosten betaald. Daarna worden die volgens de wet verdeeld.

Wat is met het geld gebeurd , of zijn die vlak voor het overlijden 'verdwenen'? Nog een stommiteit dan! Kijk toch de aangifte eens na over de aanwezigheid van 'roerende waarden'.

Als U iets betaalt aan de notaris , trek die 75 € af van het bedrag.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#13 , 31 jul 2010 11:00

Bij ontbreken van huwelijkscontract en testament geldt voor het gemeenschappelijk huis bij grootmoeders overlijden dat opa zijn helft ervan in volle eigendom behoudt en “Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(Burgerlijk Wetboek) terwijl grootmoeders kinderen(=plaatsvervullers) er in gelijke mate de blote eigendom van erven.

Uit ‘mijn zoon ipv zijn vader...samen met zijn oom en tante‘ leid ik af dat grootmoeder drie kinderen had,die dan elk 1/3 blote eigendom van de helft van het huis erven. Op dat 1/6 blote eigendom is uw zoon successierechten verschuldigd en blote eigendom = volle eigendom - vruchtgebruik in functie van opa‘s leeftijd.

“Art.56...De door een kind van de overledene verschuldigde rechten worden verminderd met 75 euro voor elk vol jaar dat nog moet verlopen tot het de leeftijd van eenentwintig jaar bereikt...“(Wetboek Successierechten 30 november 1939).

Een kleinzoon is geen kind van de overledene,ook niet door plaatsvervulling.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#14 , 31 jul 2010 15:05

@ wanton ... euhm, wij werden totaal niet betrokken bij het notarisgebeuren en kregen enkel een brief met het te betalen bedrag toegestuurd ... niks aangifte ...
Kan ik die alsnog opvragen ? En zo ja ? Ook weer tegen betaling zeker. :x
Ik heb mijn man noodgedwongen verlaten toen mijn zoontje 4 jaar was, en mijn man aan de drugs ? in combinatie met alcohol zat. Geen gezonde biotoop voor een kindje van 4 jaar ! Ik betaalde toen netjes al zijn schulden af (4 jaar 1/2 loonbeslag - korte pijn vond ik) en tot hij stierf (toen mijn zoontje 11 was) heb ik amper alimentatie gezien. De laatste jaren van zijn leven moest ik van de bewindvoerder van mijn man horen dat er andere prioriteiten waren terwijl de wet duidelijk stelt dat alimentatie prioritair is. Anyways, we hebben al die tijd onze plan getrokken en ik ben best trots op mezelf, zeker nu mijn zoon universitaire studies heeft aangevat. Nu, mijn schoonvader heeft altijd netjes op zijn centen gezeten maar nu had ik op zijn minst een geste verwacht. M.a.w., als ik niet verplicht ben die notariskosten te betalen had ik hem er graag zelf zien voor opdraaien. Hij vond het destijds ook niet meer dan normaal de schuldeisers van mijn man zonder pardon naar me door te sturen. Schulden die er niet eens gekomen waren had hij niet borg gestaan voor de bankgarantie die mijn man zo verkreeg/misbruikte als zelfstandige. Hoe die opa daar vantussenuit is kunnen knijpen, toen het heet werd, en me alsnog heeft laten opdraaien voor diene zever is me trouwens nog altijd een raadsel. Nu, ik ben niet rancuneus maar ik wil me niet blijven laten doen.
@j. demoor : weet je toevallig waar ik kan vinden of ik al dat niet verplicht ben op te draaien voor de gemaakte kosten bij de notaris die de schoonfamilie koos ? Ik leg me niet graag zomaar neer bij het voorstel van de opa waarvan ik niets eens zeker weet of ik wel verplicht ben te betalen. Alvast nen dikke merci allemaal ! Lucht wel op hoor, hier steun krijgen. Missus naïve wil tov de complexloze schoonfamilie eindelijk eens op haar strepen staan. Ter info : toen mijn vader stierf betaalde ik net zo goed successierechten maar kreeg ik nooit notariskosten toegestuurd. Die brief van de notaris ging toen volautomatisch naar mijn mama. Misschien stuurde de notaris zijn onkostennota naar ons op verzoek van de opa ... ? Het zou me niet eens verbazen ... Bij voorbaat nen dikke merci !

Anomalie
Topic Starter
Berichten: 11

#15 , 31 jul 2010 15:22

Ik vond net het volgende, geschreven door Flash, een moderator onder : notariskosten bij overdeelde inboedel :

"De kosten worden over het algemeen in rekening gebracht bij degene die de opdracht verstrekt. Simpelweg vanwege het feit dat dat de opdrachtgever is. Veelal zal dit één van de erfgenamen zijn en veelal komt ten laste van de nalatenschap. Dit laatste is geen wet, maar gebruik."

Terug naar “Successie- & Registratierechten”