ik zie niet in waarom dit discriminerend zou zijn. De lijst van erkende opleidingen van de VDAB is beperkt op basis van objectieve criteria. Bovendien staat het je vrij om de opleiding verpleegkunde te volgen.Vraag: Is het onderstaande discriminerend tov de werkzoekende en hoe kan de persoon in geval B alsnog zijn werkloosheidsuitkering "bevroren" zien in de tijd zoals persoon A?
Wat zijn de objectieve criteria die bepalen dat een professionele bachelor mechanica niet erkend wordt door de VDAB/RVA en een professionele bachelor verpleegkunde wel ?[quote="Student70"
De lijst van erkende opleidingen van de VDAB is beperkt op basis van objectieve criteria. Bovendien staat het je vrij om de opleiding verpleegkunde te volgen.
Bedankt voor de vermeende constructieve "insinuatie naar het kost wat kost behouden van mijn uitkeringsbedrag" maar hier gaat het mij niet om. Ik ben reeds enkele weken ingeschreven in een professionele bachelor mechanica omdat IK dit wil volgen uit eigen interesse en overtuiging.Bovendien staat het je vrij om de opleiding verpleegkunde te volgen
Het moet gaan om de korste weg naar een job. Om mechanicus te worden hoef je niet noodzakelijk een bachelor-opleiding te volgen, er bestaan andere VDAB-opleidingen. Voor een opleiding als volwaardig verpleger (die ook alle taken van een verpleger (wettelijk) mag uitvoeren) moet je nu eenmaal een diploma A1 hebben (voor zover ik weet mag een verpleegkundige A2 een chirurg niet volledig bijstaan).Interpreteer ik het correct dat er dus gradaties in knelpuntberoepen gehanteerd worden door VDAB/RVA? Er is immers ook een schrijnend tekort aan bachelors technologie(vb.mech), industrieel ingenieurs en burgerlijk ingenieurs op de arbeidsmarkt en dat zijn ook knelpuntberoepopleidingen die niet erkend worden door de VDAB/RVA.
Iemand enig idee welke objectieve criteria allemaal gehanteerd worden voor het erkennen?
alvast bedankt.
ik denk niet dat men élke specialisatie moet laten betalen door de overheid. Iemand die ziekenhuisapotheker wil worden, kan nog altijd gebruik maken van studiebeurs etc. Het lijkt me onlogisch dat iemand die ziekenhuisapotheker wil worden, pas na werkloosheid NA studies apotheker die specialisatie doet... dat kan ie dan normaal wel zelf betalen vanuit zijn werk (bvb door deeltijds te werken).In de lijn van deze discussie: Vorig jaar stond ziekenhuisapotheker nog in de lijst van knelpuntberoepen. Je kan alleen maar ziekenhuisapotheker worden door eerst de universitaire opleiding farmacie te volgen en daarna nog de aanvullende opleiding van ziekenhuisapotheker. Wie echter de opleiding ziekenhuisapotheker wilde volgen hoefde ook niet op een uitkering te rekenen, want die had al het diploma van apotheker behaald en zou dus zonder problemen een job kunnen vinden.
Het wordt tijd dat men het begrip knelpuntberoep eens herbekijkt en beslist wat belangrijker is: de jobs proberen in te vullen en mensen die daartoe bereid zijn ondersteunen, of blijven klagen over de knelpuntberoepen die niemand wil doen.
Het statuut van knelpuntberoep geeft niet enkel dit voordeel, maar nog andere. Dus daarom is het niet zinvol om dat zomaar af te schaffenIk had het ook niet over elke specialisatie, maar over een specialisatie voor een knelpuntberoep. Ik blijf erbij dat men het statuut van knelpuntberoep net zo goed kan afschaffen als men niet bereid is om kandidaten hiervoor beter te ondersteunen.