30d betalingstermijn maar firma betaalt altijd na vervaldag

ub4b
Topic Starter
Berichten: 161

30d betalingstermijn maar firma betaalt altijd na vervaldag

#1 , 05 feb 2013 17:20

Momenteel werk ik als zelfstandige in onderaanneming voor een grote IT firma.

Contractueel werd overeengekomen in het raamcontract, dat facturen op 30 dagen betaalbaar zijn. Als ik de wet goed begrijp, betekent de vervaldag, de laatste dag waarop zij de betaling via hun bank moeten uitvoeren. Zij hebben daar blijkbaar een heel andere visie op: ze betalen pas wanneer de factuur vervallen is, en enkel op 1 vaste dag in de week.

Een factuur aan deze firma gemaakt op 2 januari 2013 werd namelijk niet op de vervaldag betaald, en hiervoor werd deze uitleg gegeven:

"Aangezien uw factuur gedateerd stond op 2/1/2013 is u factuur inderdaad op 1/2/2013 vervallen. Ons systeem heeft uw factuur dan ook op 1/2/2013 in betaling gezet, rekening houdende met 30 kalenderdagen betalingstermijn. Deze betalingsrun zal echter pas op 7/2/2013 worden uitgevoerd, omdat FIRMA 1 keer per week betalingen uitvoert. Doordat uw factuur tussen 2 betalingsruns is vervallen, wordt deze automatisch meegenomen in de eerst volgende betalingsrun, in dit geval 7/2/2013. Doordat deze factuur reeds door ons systeem in betaling is gezet, kunnen wij deze niet meer vervroegd betalen.

Aangezien de betalingen voor 16 uur worden uitgevoerd, zou het geld reeds de volgende dag op uw rekening moeten staan."


Gezien ze slechts 1x per week betalingen doorgeven, zouden ze de donderdag net voor de vervaldag of op de vervaldag moeten betalen, maar door hun werkwijze betalen ze systematisch dus tot 6 dagen te laat.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#2 , 05 feb 2013 18:29

Europese regelgeving vanaf dacht ik 1 maart 2013 of 30 maart 2013
2.
Het compromis

De commissie Interne markt van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie bereikten in september 2010 een compromis over een betalingsdeadline van 30 dagen voor zowel het bedrijfsleven als overheids- en non-profitorganisaties. De nieuwe regels moeten leiden tot meer transparantie en minder mogelijkheden voor organisaties om onder betalingstermijnen uit te komen.

Bij betalingen tussen bedrijven (zogenaamde Business-to-business relaties) mag de betalingstermijn verhoogd worden naar 60 dagen, indien beide partijen daarmee akkoord gaan. De 60-dagen-limiet voorbij laten gaan mag alleen in uiterste noodzaak, in overleg met de andere partij. Voor overheidsorganisaties is de absolute deadline 30 dagen, hier mag niet overheen gegaan worden. Dit was één van de eisen van het Europees Parlement tijdens de onderhandelingen. Alleen voor de gezondheidszorg wordt hier een uitzondering op gemaakt. Mochten de betalers toch aan de deadlines voorbijgaan, dan mogen de schuldeisers 8% rente vragen en € 40 administratiekosten berekenen.

dako
Berichten: 354

#3 , 06 feb 2013 14:58

Eerst en vooral: "wees blij" dat je facturen consequent en "vrij tijdig" betaald worden. Dit is niet altijd bij elke onderneming zo, en zeker niet in deze "moeilijke" tijden. Ook lijkt dit gewoon een probleem met de organisatie, en niet van een liquiditeitstekort.

http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 111025_136" onclick="window.open(this.href);return false;

Verder, wat je kan doen is een herinnering versturen na de vervaldag met de kosten/intresten zoals deze normaal voorzien zullen zijn in jou algemene voorwaarden. Soms is deze eerste zonder kosten als "goodwill", maar dit moet je zelf bepalen. Eerste herinnering zal waarschijnlijk weinig invloed hebben, en mogelijk pas aankomen nadat je de betaling al hebt ontvangen.

Andere mogelijkheid, je komt overeen met de firma dat ze voortaan maar vb 20 dagen betalingtermijn krijgen. Als ze je dan betalen op 26dagen is dit nog steeds binnen de "door jou verwachtte" 30 dagen.


Je bent verder als zelfstandige vrij om te doen/laten wat je wil(natuurlijk afhankelijk van je overeenkomsten/contracten). Wil je met deze "slechte betaler" niet verder, dan kan je altijd de samenwerking stopzetten(indien nodig volgens de voorwaarden in de overeenkomst) en een andere opdrachtgever zoeken.

Reclame

denlowie
Berichten: 15979
Juridisch actief: Nee

#4 , 06 feb 2013 16:27

Wanneer betaald men ? ,
Ik heb verschillende zeer grote klanten gehad in de horeca, de ene betaalde datum einde maand +60 dagen, de andere datum einde maand +30 dagen, en mijn grootste in het Franse taal geweest nl in Charleroi die betaalde altijd cash bij levering, alle drie betaalden de zelfde prijs.

Zo zie je maar ieder bedrijf is anders wat betalingen betreft.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

ub4b
Topic Starter
Berichten: 161

#5 , 07 feb 2013 11:25

Zoals ze zelf schrijven: ze betalen te laat, tenzij de vervaldag toevallig samenvalt op de wekelijke payday:

"Facturen worden op vervaldag opgenomen in de betalingsruns. Indien een factuur vervalt tussen 2 betalingsruns, wordt deze met een volgende run meegenomen. "

Terug naar “Handelspraktijken”