#7 , 28 sep 2010 17:10
De saldo's die de bank doorgeeft betreffen idd de situatie op de dag van overlijden om 00. 00 u. Stortingen of afhalingen later hebben geen invloed op de doorgegeven saldo. Wat niet wil zeggen dat die bedragen geen invloed hebben bij de nalatenschap. Het kan de ontvangst zijn van een bestaande vordering of de betaling van een bestaande schuld. Die komen dan zo in de aangifte.
Voor spaarrekeningen wordt de verlopen , maar nog niet uitbetaalde intrest meegeteld. Het bedrag dat door de bank aan de Registratie wordt doorgegeven , zal men in principe nooit terugvinden op enig rekeninguittreksel. Voor obligaties , kasbons wordt de nominale waarde vermeld plus de intrestvoet. Bij de aangifte moet men zelf de netto-verlopen intrest uitrekenen en bijtellen volgens het aantal dagen. Voor fondsen geldt de waarde op dag van overlijden. Voor aandelen mag men kiezen uit de gepubliceerde gemiddelde beurswaarde van de drie maanden na overlijden, wel voor alle aandelen dezelfde maand.
Wanneer de bank weet welk huwelijksstelsel er was , kan zij de overlevende echtgenoot toestaan afhalingen en betalingen te doen , tot 5000 € , voor levensonderhoud. Eigenlijk neemt de LLE steeds gelden op uit het eigen vermogen , en komen die gelden niet uit de nalatenschap. Eens vb. geweten dat er scheiding van goederen is , kunnen de rekeningen van de LLE terug vrij, maar de saldo's worden wel opgegeven.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon