verworpen nalatenschap en te betalen kosten

kimgooris
Topic Starter
Berichten: 1

verworpen nalatenschap en te betalen kosten

#1 , 05 feb 2007 15:46

ik zit met het volgende probleem.
Ik twijfel over het aanvaarden van de nalatenschap van mijn overleden vader, daar hij volgens mij meer schulden heeft dan er actief is.
Er is mij echter verteld dat zelfs als je een nalatenschap verwerpt, je nog steeds bepaalde kosten moet betalen. Kan iemand mij hier meer informatie over geven aub?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Heye
Berichten: 468

#2 , 05 feb 2007 17:49

Beste Kim,

De verwerping van nalatenschap: verschillende vormen van verwerping - burgerrechtelijke en successierechtelijke gevolgen
I. Verschillende vormen van verwerping van de nalatenschap

A. De abdicatieve of eigenlijke verwerping

1. Begrip

De zuivere en eenvoudige (of abdicatieve) verwerping van nalatenschap wordt meestal gedefinieerd als de rechtshandeling waarbij een erfgerechtigde afstand doet van zijn recht om erfgenaam van de decuius te worden en aldus aan zijn erfdeel in de nalatenschap verzaakt. Het is de rechtshandeling waardoor de erfgerechtigde kennis geeft van zijn weigering de voor- en de nadelen van de nalatenschap te bekomen of te ondergaan.

Het recht van een erfgerechtigde om de nalatenschap te verwerpen, ligt algemeen vervat in art. 775 B.W.: niemand is gehouden een hem opgekomen nalatenschap te aanvaarden. Ten aanzien van legaten ligt de mogelijkheid om te verwerpen vervat in art. 1043 B.W. Dit artikel bepaalt dat het legaat vervalt indien de legataris de beschikking verwerpt. Ook de contractueel erfgestelde heeft, net zoals de testamentaire en de wettelijke erfopvolger, het recht om de nalatenschap te verwerpen.

Men kan slechts een opengevallen nalatenschap verwerpen. Men kan niet de nalatenschap verwerpen van iemand die nog in leven is. Dit zou immers een overeenkomst over een nog niet opengevallen nalatenschap zijn .

2. Kenmerken

1. De zuivere en eenvoudige verwerping is in de eerste plaats een eenzijdige en abstracte rechtshandeling: het is geen schenking die de aanvaarding vanwege een tegenpartij zou impliceren. De abdicatieve of uitdovende aard van de verwerping komt hierin tot uiting dat de verwerping zonder tegenprestatie of begiftigingsoogmerk geschiedt .

2. Het belang van derden (de mede-erfgenamen, de legatarissen, de schuldeisers) vereist voorts dat de eigenlijke verwerping totaal is. Een gedeeltelijke verwerping van nalatenschap is dan ook in beginsel niet mogelijk. Een erfopvolger die de nalatenschap deels aanvaardt en deels verwerpt, zal derhalve dienen geacht te worden de nalatenschap voor de totaliteit te hebben aanvaard.Deze beginselen gelden eveneens voor de gedeeltelijke verwerping van algemene legaten en van legaten ten algemenen titel. Indien er een gedeeltelijke verwerping van een algemeen legaat of een legaat ten algemenen titel plaatsvindt ten voordele van de mede-erfgenamen of enkelen onder hen, zal deze verwerping dienen uitgelegd te worden als een aanvaarding van de totaliteit van het legaat, gevolgd door de overdracht van een gedeelte ervan .De Administratie heeft niettemin in vroegere beslissingen aanvaard dat een bijzonder legaat slechts gedeeltelijk mag aanvaard (of verworpen) worden, indien de gelegateerde goederen deelbaar zijn en op voorwaarde dat decuius een gedeeltelijke aanvaarding (of verwerping) niet heeft verboden. Deze administratieve beslissingen bevestigden de rechtspraak die een gedeeltelijke verwerping van een legaat van het vruchtgebruik op alle of een gedeelte van de nalatenschapsgoederen mogelijke achtte. Aangezien geoordeeld werd dat een dergelijk legaat van het vruchtgebruik slechts een bijzonder legaat was, werd de gedeeltelijke verwerping ervan geldig geacht. Sinds het Hof van Cassatie evenwel in 1952 besliste dat het karakter van een algemeen legaat of een legaat ten algemenen titel afhangt van de omvang van de goederen waarop deze legaten betrekking hebben en niet van het recht dat zij toekennen (volle eigendom, blote eigendom of vruchtgebruik), zodat derhalve het legaat van vruchtgebruik op alle of een gedeelte van de nalatenschapsgoederen geen bijzonder, doch een algemeen legaat of een legaat ten algemenen titel is, lijkt de gedeeltelijke verwerping van een dergelijk legaat van vruchtgebruik niet meer mogelijk te zijn.

3. De eigenlijke verwerping van de nalatenschap dient bovendien zuiver en eenvoudig te zijn. Een verwerping onder voorwaarden of met een tijdsbepaling is derhalve niet toegelaten. Dergelijke verwerping van de nalatenschap dient beschouwd te worden als de aanvaarding ervan, met alle gevolgen vandien.

4. De eigenlijke verwerping is tevens onherroepelijk. Nochtans voorziet art. 790 B.W. in een uitzondering op deze onherroepelijkheid. Krachtens dit artikel kan de verwerper de nalatenschap alsnog aanvaarden, indien het recht om de nalatenschap te aanvaarden nog niet verjaard is ?n indien de mede-erfgenamen van de verwerper de nalatenschap nog niet (zuiver of beneficiair) aanvaard hebben. In dit verband bepaalt art. 789 B.W. dat het recht om de nalatenschap te aanvaarden, verjaart na verloop van 30 jaren te rekenen vanaf het openvallen van de nalatenschap.Indien de erfopvolger zijn verwerping herroept door een latere geldige (zuivere of beneficiaire) aanvaarding, heeft deze nieuwe rechtshandeling terugwerkende kracht tot op de dag van het openvallen van de nalatenschap, onverminderd de rechten, die door derden op de goederen van de nalatenschap mochten verkregen zijn, hetzij door verjaring, hetzij door handelingen die wettig zijn verricht met de curator van de onbeheerde nalatenschap.

5. De eigenlijke verwerping van een nalatenschap wordt tenslotte niet vermoed. Krachtens art. 784 B.W. kan de verwerping enkel gedaan worden ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de nalatenschap is opengevallen, in een ad hoc-register. De eigenlijke verwerping van nalatenschap is derhalve tevens een plechtige rechtshandeling.Art. 784 B.W. dient in die zin te worden begrepen dat een verwerping nooit stilzwijgend kan plaatsvinden. De aanvaarding van een nalatenschap kan daarentegen wel stilzwijgend plaatsvinden .In het algemeen wordt aangenomen dat de vormvereisten van art. 784 B.W. niet dienen nageleefd te worden ingeval van verwerping van een legaat. Deze regel geldt zeker ingeval van verwerping van een bijzonder legaat: de verwerping kan dan blijken uit een authentieke akte of uit een onderhandse akte. De verwerping van een bijzonder legaat kan zelfs stilzwijgend plaatsvinden op voorwaarde dat de feiten waaruit zij wordt afgeleid op ondubbelzinnige wijze de wil van de legataris weergeven .Niettemin zijn sommigen van oordeel dat de verwerping van een algemeen legaat of een legaat ten algemenen titel, en zeker wanneer de legataris de saisine heeft, dient te gebeuren met inachtneming van de vormvoorschriften van art. 784 B.W. .Alleszins wordt aangenomen dat de overeenkomst tussen de erfgenamen inzake de verwerping van de nalatenschap tussen hen steeds geldig is, en dit zelfs zonder uitdrukkelijke verklaring op de griffie . Deze overeenkomst is dan echter niet tegenwerpelijk aan de Administratie , aangezien de erfgenaam die niet regelmatig verworpen heeft op de griffie, tegenover derden nog steeds dient beschouwd te worden als erfgenaam.Indien in een dergelijke overeenkomst de personen zouden worden aangeduid, die de rechten van de verwerper in de nalatenschap bekomen, zal er sprake zijn van een zogenaamde verwerping in favorem, met alle gevolgen vandien (cf. infra, nr. 1.2.). In dat verband kan nog worden opgemerkt dat de Administratie met alle middelen van recht kan aantonen dat een klaarblijkelijke abdicatieve verwerping, in werkelijkheid een translatieve verwerping is


Samengevat:

U verwerpt de opengevallen nalatenschap door registratie op de griffie van eerste aanleg in het arrondisement waar de nalatenschap is opengevallen.

LET OP: Indien U zich laat onterven en U heeft meerderjarige kinderen dan valt de erfenis op uw kinderen. enz... tot oneindig.

U heb "bij manier van spreken" niets meer te zoeken bij verwerping. (U mag/kan niets meer van de erfenis ontvangen)inclusief schulden.
De schulden worden verdeeld over de overige erfgenamen.

Ik hoop U hiermee een duidelijk antwoord te hebben gegeven.

Met vriendelijke groeten
Andy

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 05 feb 2007 18:17

Ik wil alleen iets corrigeren/aanvullen over:
"LET OP: Indien U zich laat onterven en U heeft meerderjarige kinderen dan valt de erfenis op uw kinderen. enz... tot oneindig."

Indien u verwerpt, gaat uw aandeel naar uw broers of zusters.
Die erven dan m??r, namelijk uw deel er bij. Uw kinderen (minderjarig of meerderjarig, om het even) erven dan niets want er is nooit plaatsvervulling bij verwerping.

Het is maar als u en al uw broers/zusters zouden verwerpen
of als u als enig kind zou verwerpen,
dat de kleinkinderen zullen erven. Dat zijn dan ofwel:
* uw neefjes en uw kinderen
* uw neefjes alleen
* uw kinderen alleen.

Ook zij kunnen verwerpen als ze meerderjarig zijn; als ze minderjarig zijn moet de vrederechter tussenkomen en is er verplichte aanvaarding onder voorrecht onder boedelbeschrijving.

Er is een procedure die geknipt is voor u: aanvaarding onder voorrecht onder boedelbeschrijving. U betaalt 30 euro voor de verklaring op de griffie (mits volmachten kunt u in ??n akte ook optreden voor broers/zusters/meerderjarige kinderen).

U moet nooit m??r betalen dan wat u zal erven; niemand kan aan uw eigen bezittingen aan.

U kan nog steeds vrijstelling van aangifteplicht inzake successierechten vragen bij de bevoegde ontvanger, voor zover er geen onroerend goed was en de netto-baten boven de 12500 euro per kind liggen.

Reclame

Heye
Berichten: 468

#4 , 05 feb 2007 19:37

Dank U dino,

Het aanvullende gedeelte wist ik niet.
Mij heeft de notaris gezegd dat indien ik meerderjarige kinderen heb deze zich dan ook moeten laten onterven.
En mijn zoon (destijds 16j. ) moet ik laten registreren wanneer deze 18 is geworden.
FOUTE INFO VAN DE NOTARIS DUS.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 07 feb 2007 15:03

?Art.205.De kinderen zijn levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die BEHOEFTIG zijn.?(Burgerlijk Wetboek).

?De verwerpende erfgerechtigde kan toch gehouden zijn tot het betalen van de begrafeniskosten.Deze verplichting bestaat slechts voor zover de decujus behoeftig was en de begrafeniskosten in verhouding zijn tot het vermogen van de schuldenaar?(Gent 4 juni 2002,R.W.2003-04,350-351).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Dennis Vanpeperstraete
Berichten: 9
Locatie: Koksijde

#6 , 07 feb 2007 16:24

Corrigeer mij mensen als ik mis ben.

Maar in kader van mij eindwerk moet ik een erfenis aanvaarden onder boedelbeschrijving.

Ik meen, nog maals corrigeer indien fout, dat indien men een erfenis aanvaard onder boedelbeschrijving men niet meer moet betalen aan schulden dan dat de erflater ervoor kan betalen. Dus indien de schulden toch nog meer bedragen dan de waarde van de erfenis jij als erfgenaam niet kan worden aangesproken.

Meer weet ik er ook niet van, ben zelf nog bezig informatie erover aan het zoeken, maar misschien kan het wel op die manier en als mijn informatie correct zou blijken kan je op die manier aanvaarden zonder ermee te moeten inzitten dat je zelf zal moeten opdraaien voor de schulden.

Hopend u te hebben kunnen helpen.
Met vriendelijke groeten,
Dennis Vanpeperstraete

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”