#2 , 13 apr 2007 12:21
Een erfrechtverklaring is een document dat de gelden van een overledene vrijmaakt na zijn/haar overlijden.
Bij een overlijden worden de bankrekening en het spaarboekje van de overledene geblokkeerd. Om deze gelden vrij te maken is een erfrechtverklaring - een opsomming van de mogelijke erfgenamen - nodig. Sommige diensten (zoals mutualiteit, verzekering, pensioenfonds,....) vragen na het overlijden ook naar deze verklaring.
De loketmedewerker in het districtshuis of het stadskantoor stelt deze verklaring op als het gaat om een totaalbedrag dat kleiner is dan 743,68 euro. Voor een groter bedrag is het vredegerecht bevoegd. U kan ook bij een notaris terecht.
De erfrechtverklaring mag aangevraagd worden door erfgenamen/verwanten van de overledene.
Wat moet je meebrengen
Identiteitsbewijs van de aanvrager
Trouwboekje van de overledene,
als de overledene ongehuwd was, het trouwboekje van zijn
ouders.
Als het gaat om rekeningen die verband houden met het overlijden, stellen de meeste banken zich soepel op en wordt er met een overschrijving betaald. In principe worden de gelden echter enkel vrijgemaakt op voorlegging van een officieel document waaruit blijkt wie de erfgenamen zijn.
A Als het tegoed op de rekening minder dan ? 743.68 bedraagt, volstaat een erfrechtverklaring. Deze wordt opgesteld door de burgemeester van de woonplaats van de overledene.
B Bij een bedrag hoger dan ? 743.68 is een akte van bekendheid vereist. Ze wordt opgemaakt door de notaris of door de vrederechter van het kanton waar de overledene woonde.
Ik hoop hiermee uw vraag te hebben beantwoord
Met vriendelijke groeten
Heye Andy