IT-er vindt bewijzen dader 'hacking' email, wat nu?

djorkaef
Topic Starter
Berichten: 138

IT-er vindt bewijzen dader 'hacking' email, wat nu?

#1 , 01 jan 2016 18:28

Goeiedag,

Een kennis van me is in een soort 'vechtscheiding' haar ex voor een half jaar.
Hierdoor is er email verkeer met advocaten en dergelijke, betreffende het kind ook, vaak prive informatie.

Nu zag zij dat plots haar oude facebook account terug actief was en heeft ze me ingeschakeld om dat te onderzoeken.
Ik kom hierbij tot 3 constataties:

- Haar ex heeft haar enkele maanden geleden nog een mail gestuurd, hieruit kon ik zijn IP adres afleiden
- Ditzelfde IP adres is gebruikt om haar facebook terug te activeren en meermaals in te loggen (terug te vinden in facebook security logs)
- Ditzelfde IP adres is gebruikt om vrijwel dagelijks (tot nu!) in haar emails in te loggen (terug te vinden is outlook.com security logs)

Ik vermoed dat het gaat om een oude 'cookie' die geactiveerd stond op een pc op die locatie, waardoor er automatisch ingelogd kon worden.
Een andere mogelijkheid is dat ooit het wachtwoord ontfutseld is.

Hierdoor is op bijna dagelijkse wijze, soms tot 5x per dag, in haar emails geneusd die dateren tot 10 jaar terug.
Ook bevatten die emails het verkeer met haar advocaat, familie en dergelijke. Vele zaken die prive zijn.
Al deze logbestanden (bewijzen?) zijn bewaard en beschikbaar.

Het wachtwoord is nu aangepast.

Is dit iets waar je mee naar de politie kan stappen of wat in de rechtbank enige waarde heeft?
Zij voelt zich ook geintimideerd wegens aanhoudelijke sms berichten, waarin de ex ook duidelijk maakt dat hij weet wanneer zij thuis is, ondanks zij in een doodlopende straat woont. Is er een mogelijkheid hier een officiele melding van te laten maken voor het geval er iets zou gebeuren?
Welke procedure het best volgen? Of onbegonnen werk?

Of omgekeerd: kan hij haar emails misbruiken tegen haar in een rechtzaak (over de omgangsregeling enz)?

Mvg

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#2 , 01 jan 2016 18:47

IP-adres dat u ziet in de mail-header bewijst dat er vanaf een bepaald extern ip-adres ingelogd werd (modem), niet wie inlogde. Het is theoretisch mogelijk dat de persoon die u kent dit zelf deed indien ze bv nog toegang had tot het wifi-netwerk, voor de deur parkeerde en haar ex een loer wil draaien. Zeer onwaarschijnlijk, akkoord...maar voor sluitend bewijs zal u meer nodig hebben (zoals de routerlog en mac-adressen van de netwerkkaart die connecteerde, zelfs dat is niet 100%).

Wat ik zou doen: klacht neerleggen bij de politie en me burgerlijke partij stellen. Is wel maar vraag of men er iets mee gaat doen. De tegenpartij kan niets rechtstreeks gebruiken maar leuk is het uiteraard niet.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 01 jan 2016 18:52

Persoonlijk zou ik aangifte doen bij politie met alle elementen die er zijn ontdekt.
'vechtscheiding' wil zeggen gehuwd ...dan heeft o.a. mogelijk andere elementen mee hun belang type contract bij huwelijk, samen computer gebruiken - in bezit zijn van paswoord op normale wijze geweest.
Via vrederechter (vroeger) of familierechtbank (nu) andere woonplaats toegewezen als bijzondere maatregelen ... gebruik van de (nu valse) sleutel (wachtwoord) NA het vonnis enz enz

Als andere partij dan stukken gebruikt dan hebt u een PV van aangifte wegens diefstal van informatie met valse sleutel (informaticadiefstal).

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 03 jan 2016 09:14

“Art.550bis.§ 1. Hij die, terwijl hij weet dat hij daar toe niet gerechtigd is, zich toegang verschaft tot een informaticasysteem of zich daarin handhaaft, wordt gestraft met gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfentwintig duizend euro of met een van die straffen alleen. Wanneer het misdrijf, bedoeld in het eerste lid, gepleegd wordt met bedrieglijk opzet, bedraagt de gevangenisstraf zes maanden tot twee jaar...§ 4. Poging tot het plegen van een van de misdrijven, bedoeld in §§ 1 en 2, wordt gestraft met dezelfde straffen....§ 7 Hij die, terwijl hij weet dat gegevens bekomen zijn door het plegen van een van de misdrijven bedoeld in §§ 1 tot 3, deze gegevens onder zich houdt, aan een andere persoon onthult of verspreidt, of er enig gebruik van maakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot honderdduizend euro of met een van die straffen alleen...”(Strafwetboek).

‘Nu zag zij dat plots haar oude facebook account terug actief was...Ik kom hierbij tot 3 constataties...’

Indien die constataties een ernstig vermoeden wettigen dat voornoemde wetsbepalingen geschonden zijn,dan kan uw kennis strafklacht neerleggen bij de politie.

Zie eventueel ook :KEUSTERMANS,J.,DE MAERE,T.,Tien jaar wet informaticacriminaliteit,R.W.2010-11,562-568.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Privacy-bescherming”