We zijn gehuwd met gemeenschap van goederen (klassiek huwelijk)
Bestaat de mogelijkheid nog via de notaris een huwelijkscontract te laten bedingen met scheiding van goederen ?
met dank voor de input
Als ik het goed lees , wensen jullie een contract af te sluiten 'langst leeft ,al heeft'. Weet dat juist deze formule ontraden wordt door de specialisten aan getrouwde koppels met kinderen. Hiervoor zijn praktische redenen , maar vooral fiscale en financiële. Nu zijn jullie waarschijnlijk gehuwd volgens het wettelijk stelsel. En inderdaad, de kinderen erven de blote eigendom van de helft (- deel van de overledene) van de woning. De overlevende echtgenoot erft het volledige vruchtgebruik en wordt verder door de wet beschermd. Dwz. de kinderen kunnen hem niet uit huis zetten Daar moet je toch eens aan denken.gelet dat we een huwelijkscontract willen is voor het feit dat wij niet op eenzelfde lijn zitten betreft de kinderen (hebben ondertussen eigen middelen, maar wonen nog thuis) en soms durft het tussen ons daarover escaleren met praten over echtscheiden tot gevolg. Ik ben niet van plan het risco te nemen als mijn echtgenote komt te overlijden dat de kinderen van rechtswegen 50% naakte eigendom komen te bezitten (opgelet, van onterven is totaal geen sprake, als ze zich gedragen krijgen ze als, als de tijd rijp is) en als het tot een echtscheiding ooit moest komen, mij niet te laten pluimen, daarvoor heb ik te hard gewerkt.
Zou het een probleem zijn om in een huwelijkscontract vast te leggen:
- dat de langstlevende de volle schenking ( roerende en onroerende goederen, spaarcenten, enz) krijgt van de eerste overledene. zodanig de langstlevende doet wat hij wilt met de schenking zonder akkoord te moeten vragen van de kinderen. (of zijn dit dromen) zodaning blijven we baas over ons eigen zuurverdiende centen en eigendom.
Wij willen ook een onroerend goed inbrengen in de gemeenschap bij onze trouw. Onze notaris rekende ons ook voor dat het een kleine 1000 euro zou kosten. Als ik hier lees 25 euro + kosten en ereloon dan lijkt mij dit een zeer groot verschil?Een inbreng van een onroerend goed moet ( en moest ) niet voor de rechtbank. Dit kost 25 € voor de registratie plus het ereloon en onkosten van de notaris.