minwaarde van woning

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

Re: minwaarde van woning

#31 , 03 nov 2016 13:31

Is er iemand die ons een advies kan geven aub ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#32 , 03 nov 2016 22:06

De koper is eigenlijk in orde met zijn verplichtingen. Hij moet alleen de prijs betalen, dat is alles. Voor het overige hoeft hij zich alleen te gedragen volgens de 'goede trouw' (art. 1134 Burgerlijk Wetboek). Dit houdt drie plichten in: loyauteitsplicht, matigingsplicht en verplichting tot samenwerking. Hij moet zich inspannen om de overeenkomst tot een goed einde te brengen. Ik heb de indruk dat hij zich daarvan kwijt. Hij schakelt een advocaat in die bij de gemeente info opvraagt, hij doet een tegenvoorstel om de akte toch te laten doorgaan. Dat u dit voorstel niet aanvaardt, betekent niet dat hij zich onredelijk opstelt. Ik heb de indruk dat er de koper niets te verwijten valt.

Het enige dat misschien in zijn nadeel speelt, is het feit dat hij reeds bij de compromis wist dat er stedenbouwkundige problemen waren. Men zegt niet voor niets 'Caveat emptor' (buyer beware). De aspirant-koper heeft een onderzoeksplicht. In welke mate hij in de fout is gegaan door zich niet voldoende te informeren voor de ondertekening van de compromis is koffiedik kijken. Dit hangt af van de rechter en van wat er allemaal in de mails is geschreven. Misschien oordeelt de rechter dat er een gedeelde aansprakelijkheid is. Verzachtend voor u is dat de gemeente u verkeerde informatie heeft gegeven. Eventueel is de gemeente ook aansprakelijk. (Dit laatste is theoretisch want probeer het maar eens te bewijzen of uw gelijk te halen.)

Uw verplichting is het leveren van het afgesproken goed, nl. het huis. U doet nu een niet-conforme levering: u levert een niet-vergund huis af terwijl er bij de compromis afgesproken was dat het wel vergund ging zijn tegen de akte. Dit houdt een wanprestatie in. U komt uw afspraken niet na.

Wat zijn de gevolgen hiervan? Dit is weer onduidelijk. In principe kan de koper de ontbinding van de overeenkomst en schadevergoeding nastreven. Doch hij botst hier op het hoger vermelde beginsel van de matigingsplicht (goede trouw): als de wanprestatie niet zo ernstig is dan mag de koper hier niet voor kiezen. Hij mag als redelijke persoon niet de meest schadelijke weg voor u kiezen. De rechter oordeelt hier soeverein over. Misschien vindt hij dat de koper overdrijft en wijst hij de ontbinding af en staat slechts een kleine schadevergoeding toe. Maar het gaat hier over stedenbouw en dat is behoorlijk ernstig. Ik denk dat de koper een goede kans maakt om de verkoop te laten ontbinden.

Welke mogelijke oplossingen zijn er nu:

1. Minnelijke oplossing: koper koopt het huis tegen een prijsvermindering, met het bouwmisdrijf. Welk bedrag, dat moet u met hem zien overeen te komen. U mag zeker met hem contact opnemen. Er is geen enkele regel, ook niet door notarissen opgelegd, dat u niet zou mogen communiceren met andere partijen. U mag alleen niet communiceren met de notaris van een andere partij. (Die notaris handelde correct door u terug te verwijzen naar uw eigen notaris.) In uw voordeel speelt het feit dat de koper dringend een huis nodig heeft anders staat hij op straat. Dit zet grote druk bij hem. Prijs u gelukkig dat hij ook stress heeft en dat de koper geen firma is die uw huis als een opbrengsteigendom wil gebruiken.

2. U regelt de rechtzetting met de gemeente. Het huis wordt ondertussen verkocht en een som geld wordt geblokkeerd op een rekening (kan ook bij de notaris van de koper). Ik vraag me af of wat de gemeente voorstelt wel kan. Een verzaking aan de verkavelingsvergunning? Dat is alleen mogelijk als u alle kavels bezit of als alle eigenaars van de kavels akkoord gaan. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zegt hierover:

Art. 4.6.8. §1. Een verkavelaar kan eenzijdig afstand doen van uit de verkavelingsvergunning verkregen rechten, behoudens indien reeds een aanvang werd genomen met de verwezenlijking van de verkavelingsvergunning, hetzij door het stellen van één of meer rechtshandelingen, vermeld in artikel 4.6.4, §1, hetzij door de uitvoering van de werken waaraan de aflevering van de verkavelingsvergunning verbonden werd.

Aan een geheel of gedeeltelijk verwezenlijkte verkavelingsvergunning kan wél worden verzaakt door de eigenaar die alle kavels heeft verworven, of in geval van akkoord van alle eigenaars.


Als u in een mini-verkaveling woont, dan is het nog haalbaar. Anders wordt het een onmogelijke opdracht. Het is niet mogelijk om te verzaken voor slechts één kavel. (Oorspronkelijk was dit wel voorzien in de wet, maar de Raad van State heeft dit laten veranderen.)

Als de verzaking lukt, vraagt u een regularisatievergunning aan. Het vreemde is dat u nergens in uw uitgebreid verhaal vermeldt of een regularisatievergunning mogelijk is. Dit kan u navragen bij de gemeente. "Is het regulariseerbaar?" Als het antwoord neen is, moet u de minnelijke oplossing kiezen.

Voor de goede uitvoering van deze opdracht kan bijv. 10.000 EUR geblokkeerd blijven bij de notaris. U moet binnen 10 maanden na de akte de regularisatievergunning bekomen anders komt de 10.000 EUR toe aan de koper, tot slot van alle rekening. Ik heb dat al meegemaakt in dossiers en dat is een goede werkwijze. Nooit problemen mee gehad.

Als u verandert van notaris zal uw notaris niet langer delen in het ereloon van de verkoopakte. Hij zal u dan een aparte afrekening sturen, waarschijnlijk op basis van het geleverde werk, aan een uurtarief. Veranderen van notaris zal u dus meer kosten.

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#33 , 04 nov 2016 09:11

Beste, bedankt voor uw moeite om onze vraag te beantwoorden. Ik had graag nog volgende toelichting gegeven :
in de compromis werd ook opgenomen dat 'er een veranda werd aangebouwd waarvoor oorspronkelijk geen vergunning werd gevraagd/bekomen. Gezien het eenvoudig karakter voor deze constructie mocht overeenkomstig art. 4.2.2.§1 de aanvraag tot een bouwvergunning vervangen worden door een 'meldingsplicht'. De verkopende partij verklaart dat deze melding aan de gemeente werd gedaan op 13/7/2016 waarvan kopie aan de kopende partij werd overgemaakt'. Handgeschreven zetten de notaris erbij 'en er zijn eigen zaak van maakt'. (dit begrip vinden we zo flou ; wat houdt dit in ?).

De koper heeft een voorstel gelanceerd van -20.000 euro waarop wij onmiddellijk gereageerd hebben met tegenvoorstel (dd 25/9/2016). Hij wachtte ook met advocaat info te laten opvragen tot eind september-begin oktober. Dingen die hij ook eerder had kunnen ondernemen o.i.

Wij zouden liever de koop ontbinden en hebben er een financiële vergoeding tegenover gezet. Volgens de notaris wenst de koper wel degelijk de woning maar dan moet hij toch ooit eens een beslissing gaan nemen. Staan hier geen termijnen op ? we werden ook niet schriftelijk verwittigd van het feit dat de datum ondertekening akte niet zal doorgaan op de afgesproken datum. Hoort dit zo ? wij zijn bang dat -als wij niet gaan op 7/11- de partij gaan zijn die in gebreke wordt gesteld omdat we niet zijn komen opdagen;

Wij zitten met 2 percelen in een verkaveling en hebben de goedkeuring van de buurvrouw om te verzaken. Zaken die werden tegen gehouden door de notaris omdat we -volgens hem- koper zijn goedkeuring nodig hebben om dit te mogen opstarten. Koper heeft hier trouwens ook weet van maar geeft geen akkoord om dit op te starten. vermits zijn woning al 3 maanden te koop staat en niet verkocht raakt vermoeden wij dat hij eerder tijd aan het rekken is. Maar hij heeft ook een lening aangevraagd, hier staat toch ook geldigheidstermijn op ?

Het is de gemeente zelf die ons het advies van verzaking heeft aangereikt als oplossing. In het gesprek lieten ze verstaan dat een 'deelse vergunning' (bv. enkel voor de veranda wel zou kunnen, en eventueel tuinhuis niet) ook tot de mogelijkheid behoort. Het kan ook dat alles vergunbaar is. Dit zijn zaken die op het college komen en waarover zij nu geen uitspraken doen zeggen ze.
Wij hebben het voorstel ook aan onze notaris gedaan om een som te blokkeren en in functie van al dan niet vergund koper of verkoper hier recht op hebben. De beide notarissen weigeren dit voorstel omdat ze er slechte ervaringen mee gehad hebben en alles afgerond willen zien. Onze vraag is dan ook : mogen wij dit eisen van de notaris ?
De notaris wijst ons nu ook op de registratierechten die moeten betaald worden in december. Volgens hem zou dat ook door ons dienen te gebeuren indien de koper nog geen beslissing heeft genomen. Hoe lang kan dit probleem aanslepen en wat staat ons te doen als we op geen enkel van onze voorstellen antwoord krijgen ?
Op welke manier kunnen wij een 'keuze/beslissing' afdwingen ? Of moeten wij gewoon blijven wachten ? Dit kan dan jaren duren ???

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#34 , 06 nov 2016 19:56

Ik kan niet heel dit dossier oplossen. De problemen zijn te veelvuldig en te complex om via dit forum te behandelen.

Ik kan wel zeggen:

- Er zit inderdaad een termijn op het kredietdossier van de koper. Dit is meestal 2 maanden. De kredietvoorwaarden kunnen vaak met een maand verlengd worden. Als ze vervallen, moet hij een nieuwe aanvraag doen, wat hem misschien een hogere rentevoet oplevert.

- De notaris moet alleen de akte verlijden en advies verlenen. Het is niet zijn taak om bewaarnemer of sekwester te zijn van een geldsom die op een gerubriceerde rekening wordt gestort. Deze taak kan hij vrijwillig op zich nemen, als hij dit wil, maar het kan niet van een notaris geëist worden.

- De registratieverplichting van de compromis rust op "de contracterende partijen" (art. 35 Wetboek Registratierechten). De koper zal een aanslagbiljet krijgen met daarop de te betalen registratiebelasting vermeld. Als de compromis laattijdig geregistreerd wordt, legt artikel 3.8.0.0.11. Vlaamse Codex Fiscaliteit op dat er een belastingverhoging (boete) geheven wordt van 20% op de registratiebelasting. U en de koper moeten dit betalen omdat u de registratieverplichting niet binnen termijn bent nagekomen. Dit zou u ten stelligste moeten vermijden.

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#35 , 07 nov 2016 09:15

dank u Poene voor uw reactie.
wat betreft die boete : hoe weten wij of de koper die al dan niet betaald ? Betekent het voor ons dat wij dan 10 % van de boete voor onze rekening moeten nemen ?

Koper is franstalig en volgens de notaris wordt de akte enkel en alleen in de franse taal opgesteld. Moeten wij hiermee akkoord gaan of bestaat er de verplichting om deze te laten vertalen in het nederlands zodat wij het begrijpen ?

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#36 , 07 nov 2016 09:26

In België is het taalgebruik vrij (artikel 30 van de Belgische Grondwet), wanneer dit voor private rechtshandelingen is.
De koper mag vrij de taal kiezen!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#37 , 07 nov 2016 14:18

1/ De betalingsverplichting is uw probleem niet. Uw probleem is alleen de registratieverplichting. Dit houdt in dat u, als de koper het nalaat, naar het registratiekantoor moet gaan (afdeling registratie van onderhandse overeenkomsten) en daar een originele compromis moet voorleggen. De ambtenaar aldaar zal een kopie nemen en dit registreren aan 0 EUR. Later zal Vlabel dit vernemen en een aanslagbiljet naar de koper sturen. Daarop zal de 10% registratiebelasting vermeld zijn.

Wordt de compromis te laat geregistreerd dan moet u beiden een boete betalen. Ik heb dit gelukkig nog niet in de praktijk gezien, maar ik denk dat deze schuld deelbaar is. Ik zou dit in het Jaarboek Registratierechten eens moeten nazien. U betaalt inderdaad 10% op 10% registratiebelasting en de andere 10% boete wordt door de koper betaald, die ook nog eens 10% registratiebelasting moet betalen.

U zou kunnen zeggen tegen de koper: "Doet u het nodige voor de registratie van de compromis binnen de wettelijk voorziene termijn? Gelieve mij het registratierelaas te bezorgen tegen ....... anders zal ik mij genoodzaakt zien om zelf de compromis te registreren, gezien de verplichting die op mij rust."

Opgelet: opschortende voorwaarden in de compromis verlengen de registratietermijn.

Het is ook nog mogelijk om de compromis te ontbinden.

2/ De taal van de akte is vrij. De partijen hoeven de taal niet te begrijpen. De notaris is door zijn eed en zijn ambt gehouden om de cliënten waarheidsgetrouw uitleg te verschaffen over de inhoud van de akte. De notaris moet wel zeker en vast de taal van de akte machtig zijn.
Het is dus een kwestie van een akte in het Frans of in het Nederlands. Het is de notaris van de koper die de akte maakt. Hij maakt de akte op en denkt hierbij aan het belang van de belangrijkste persoon, in dit geval de koper. Na de verkoop is het de koper die een uitgifte (kopie) van zijn akte zal krijgen en hij moet dit eigendomsbewijs misschien voorleggen aan bepaalde instanties. U zal geen band meer hebben met het goed. Daarom is het belangrijker dat de koper zijn eigendomstitel begrijpt dan dat u de akte begrijpt.

Het is aan u om zelf te zorgen voor taalkundige bijstand, indien u dat nodig vindt (vrederechter Veurne 9 december 1999, Tijdschrift voor Notarissen, 2002, 635). De notaris is hiervoor niet verantwoordelijk, behalve dat hij u in een door u begrijpelijke taal moet te woord staan, advies en toelichting geven.

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#38 , 07 nov 2016 15:35

dank u Poene voor de uitleg.
We hebben vandaag 3 tegenvoorstellen gekregen waar we van achterover vielen
1) 10.000 euro blokkeren en wij blijven gedurende 5 jaar aansprakelijk voor boetes, afbraak, schadevergoedingen, ...
2) kopen mits 25.000 euro minder te betalen dan in compromis vermeld
3) ontbinden in der minne maar hij vraagt 10 % van de aankoopsom.

O.i. zijn ze alle drie al even slecht voor ons.

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#39 , 07 nov 2016 15:44

De koper speelt het hard, maar heeft wel een punt !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#40 , 07 nov 2016 15:54

hij krijgt zijn woning niet verkocht ... frustratie

KimSe
Berichten: 697

#41 , 07 nov 2016 16:17

Volgens mij halen jullie nog het meeste uit de ganse zaak door de minprijs toe te staan...

Ik meende dat jullie al eens een voorstel hadden gedaan om een minprijs toe staan... Ligt zijn voorstel (naar bedrag toe) en dat van jullie ver uiteen?

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#42 , 08 nov 2016 06:34

wij hebben inderdaad een tegenvoorstel gedaan van - 10.000 euro (op advies van notaris omdat hij dit zelf een meer dan voldoende tegemoetkoming vond) (oorspronkelijk vroeg hij - 20.000) ofwel stellen we voor de compromis ontbinden en dan geven wij 5.000 euro.
Zijn eisen worden alleen maar hoger als we nu zijn tegenvoorstellen zien. De notaris zelf noemt het geen verkoop meer maar een zwendel naar geld vanuit kopers kant.

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#43 , 08 nov 2016 07:38

Als u de koop ontbind kan hij 10% eisen, en gaat dit krijgen van de rechter.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

karine.blockmans
Topic Starter
Berichten: 77
Juridisch actief: Nee

#44 , 08 nov 2016 09:16

wettelijk is dat zo maar als een advocaat dit hele verhaal uit de doeken doet voor de rechter kan er misschien een ander oordeel geveld worden.
de vraag is natuurlijk of we dit er nog allemaal voor over hebben om aan zo'n persoon onze woning te willen verkopen.
Volgens ons gokt hij erop dat we gaan voor optie 2 (-25.000euro en aan hem verkopen) . zijn hele preek van 'verliefd geworden op onze woning' ... loze woorden want dan pers je de mensen niet zo af.
ik weet niet of er mensen zijn die in dezelfde situatie gezeten hebben en welke uitspraak er dan gedaan werd.

KimSe
Berichten: 697

#45 , 08 nov 2016 09:27

op het kantoor waar ik werkte hebben we ooit een vergelijkbaar dossier gehad... maar daar waren de kopers mensen die ook vooruit wilden...
Daar werd een som geblokkeerd op het notariskantoor en werd alles na afhandeling vrijgegeven.

Niks staat jullie tegen een tegenvoorstel te doen...

Terug naar “Kopen”