schade

christop
Topic Starter
Berichten: 3

schade

#1 , 12 jan 2009 19:03

een vraagje
ik verhuur dus een huis , en nu tijdens de vorstperiode
hebben zij de badkamer dus niet verwarmd en alle deuren dichtgelaten
conclusie alles bevroren , dit wil zeggen de wc de pompbak de douche;
nu zouden de pompbak en de douche terug gaan , ik ga het dus nog zelf controleren , maar de wc nog niet , en die zou dus volledig verstopt zijn letterlijk tot boven
nu weigert de huurder een loodgieter te vragen daar dit geld kost , ze zei letterlijk dat ze geen geld in dit huis steekt alleen in hun eigen nog af te werken huis wel
ik ga het dus zelf oplossen letterlijk en figuurlijk in de schit dus
mag ik ze dat laten betalen nadien bij de afrekening van de waarborg

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 jan 2009 14:00

“Art.1732.Hij(=de huurder) is aansprakelijk voor de beschadigingen of de verliezen die gedurende zijn huurtijd ontstaan, tenzij hij bewijst dat die buiten zijn schuld hebben plaatsgehad.”(Burgerlijk Wetboek).

‘tenzij hij bewijst’ houdt in dat het aan de huurder is om te bewijzen dat de vorstschade aan de WC buiten zijn schuld heeft plaatsgehad.

Bij ontbreken van zulk bewijs is het niet aan de verhuurder om die vorstschade te herstellen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#3 , 14 jan 2009 14:47

Ik heb volgende bedenkingen bij het bericht van J. Demoor!

Art. 1719. De verhuurder is, uit de aard van het contract, en zonder dat daartoe enig bijzonder beding nodig is, verplicht : 3° De huurder het rustig genot daarvan te doen hebben zolang de duur duurt. Art. 1720. De verhuurder is verplicht het goed in alle opzichten in goede staat van onderhoud te leveren.(Burgerlijk wetboek)

Waren de waterleidingen voldoende geïsoleerd, zodat de huurder het ‘genot’ kan hebben van de (gehuurde)zaak? Men kan een huurder NIET verplichten zijn badkamer te verwarmen...om de bevriezing van de waterleidingen te voorkomen.

En Verder...

Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade...maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door...zaken die men onder zijn bewaring heeft...(Burgerlijk Wetboek).

De bewaarder van een zaak is degene die ervan gebruik maakt voor eigen rekening,die ervan het genot heeft of de zaak bewaart met recht van leiding en toezicht(Cass. 24 januari 1991,R.W. 1990-91,1406-1407,Bull. 1991,500).

Wie een studio huurt…,wordt niet de bewaarder van die studio....(Cass. 29 oktober 1987,R.G.A.R. 1989,nr.11.542).

De aansprakelijkheid voor de schade veroorzaakt door het GEBREK van de zaak die men onder zijn bewaring heeft bestaat zonder dat het nodig is de schuld van de bewaarder te bewijzen en het is niet dienend dat het gebrek niet zou kunnen ontdekt worden; zelfs op grond van een onoverwinnelijke onwetendheid, kan de bewaarder niet vrijgesteld worden.(Rb. Mechelen, 11 juni 1985, Pasicrisie belge, 1985, III,74)

De bewaarder is aansprakelijk wanneer het bewijs geleverd is van zijn hoedanigheid van bewaarder,van het bestaan van het GEBREK van de zaak en van het oorzakelijk verband tussen het gebrek en de schade.(Cass. 10 september 1981,Arr.Cass. 1981-82,50;Pas. 1982,I,45)

Reclame

JohnD
Berichten: 3584

#4 , 14 jan 2009 22:46

Waren de waterleidingen voldoende geïsoleerd, zodat de huurder het ‘genot’ kan hebben van de (gehuurde)zaak? Men kan een huurder NIET verplichten zijn badkamer te verwarmen...om de bevriezing van de waterleidingen te voorkomen.
Dat denk ik ook. Ik ben de mening ook toegedaan dat het voldoende isoleren van de badkamer en de leidingen daarin, een taak van de huurder is.

Ik denk trouwens dat hetzelfde principe hier
http://www.juridischforum.be/forum/view ... ght=#47097
ook toegepast kan worden ...

Beachcomber
Berichten: 572

#5 , 15 jan 2009 09:36

Een ruimte niet verwarmen bij de uitzonderlijke temperaturen die we de afgelopen weken hebben gehad? Me dunkt dat dat in tegenstelling is met de algemene zorgplicht van een huurder.

Ieder persoon die handelt als goed huisvader dient andermans zaken te behartigen alsof het zijn eigen zaken zijn. Men kan isoleren wat men wil, bij -10 vriest alles vast. Ik vermoed dat de huurder ook zijn verwarming had afgezet?

Ik denk dat u voor een rechtbank grote kans maakt om de huurder te laten opdraaien voor de kosten.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 15 jan 2009 14:43

De relatie verhuurder/huurder is contractueel,zodat in principe art.1384 B.W.(=buitencontractuele verbintenis) hierop niet van toepassing is.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

christop
Topic Starter
Berichten: 3

#7 , 15 jan 2009 18:40

maar mijn vraag was eigenlijk of ik hun daar de rekening kan van presenteren
daar ik het zelf gerepareerd heb
ik,heb ook nog een kraan terug geplaatst in de keuken en de klink van de voordeur vast gezet , hegeen volgens dus allemaal voor hen was
kan ik het van de waarborg vragen

artemis
Berichten: 3309

#8 , 15 jan 2009 19:00

Ik vrees een beetje (en ik ben ook verhuurder) dat je er beter nooit aan begonnen was om zelf die herstellingen te doen.
Als verhuurder zou ik zelf nooit persoonlijk werken uitvoeren die ten laste zijn van de huurder (tenzij je het voor hen wil doen), dat is vragen om problemen. Dat soort herstellingen kunnen ze beter zelf laten uitvoeren.

Of je dat ooit van de waarborg mag afhouden, daar kan ik niet op antwoorden.

Terug naar “Huren”